tirsdag 7. april 2015

Sånn er jeg og sånn er det! Jakten på personligheten.

Liker jeg å være midtpunktet?  Eller vil jeg helst være for meg selv? Er jeg ryddig og strukturert? Eller tar jeg ting på sparket og er kreativ i mine løsninger? Er jeg flink med mennesker, og gir ros og gleder meg over andres prestasjoner? Eller vil jeg helst jobbe så effektivt og løsningsorientert som mulig uten å tenke så mye på de rundt meg?


Dette og mye mer vil man få vite hvis man gjennomfører en personlighetstest. Som regel har man en viss anelse om hvilken personlighet man har selv, men hvilken personlighet har mennesker man jobber sammen med?

Bilde 1: Personlighet

Jakten starter - et hav av tester  

Mange har prøvd å beskrive personlighet, men de to største er Big Five/Femfaktormodellen og Jungs Typeteori. Femfaktormodellen (FFA) er den mest anerkjente modellen for mål av personlighet. Testing foregår gjerne ved at man svarer på en rekke korte personlige spørsmål som deretter tolkes av en fagperson. Den forholder seg til 5 brede faktorer som skal måle ulike sider av personligheten din. Hver faktor måles på en skala som viser hvor sterkt den er representert i din personlighet: Utadvendthet, kontroll, følelsesmessig stabilitet, varme, åpenhet. 


De fem faktorene er:
Utadventhet (E) – Energisk, liker å prate
Kontroll (C) – Organisert, til å stole på, ansvarlig
Følelsesmessig stabilitet (N) – bekymrer seg lite, blir ikke lett trist
Varme (A) – Tillitsfull, samarbeidsvillig
Åpenhet (O) – kreativ, intellektuell, selvstendig

I 1921 publiserte Carl Jung sin teori om psykologiske typer. Teorien sier noe om personlighetsegenskaper i form av psykologiske preferanser. I den opprinnelige teorien finner vi tre personlighetsdimensjoner. I teorien finner vi fire ulike dimensjoner:

Energi – retning på personens energi. (Ekstroversjon – Introversjon)
Opplevelse – hvordan vi oppfatter informasjon. (Sansning – Intuisjon)
Avgjørelse – hvordan vi vurderer og beslutter. (Tenkning – Følelse)
Livsstil – hvordan vi foretrekker å innrette oss. (Avgjørelse – Opplevelse)

Typeteorien forutsetter at man for hver av dimensjonene vil ha en tendens til å foretrekke det ene framfor det andre. Dette er våre preferanser og kalles den enkelte persons typepreferanse.

Jungiansk typeindeks (JTI) er en personlighetstest som bygger på Carl Jungs typeteori, og måler personlige preferanser innen de fire dimensjonene over. Hver enkelt person vil altså ha en preferanse innenfor hver av disse preferansene. Kombinasjonen av personens preferanser betegnes med en bokstavkombinasjon på fire bokstaver, og totalt er det 16 mulige typekombinasjoner.

Bilde 2: Jungiansk typeindeks

Jeg fant, jeg fant - en ENFP

Bilde 3: Jeg en ENFP

Ble jeg overrasket?

ENFP-typen er allsidige, nyskapende og dynamiske mennesker. De er på jakt etter nye muligheter og innsikt, omgås andre mennesker på en uttryksfull, varm og bekreftende måte og er opptatt av selv å bli likt og anerkjent. Jeg ser menneskers potensiale og utvikling, og er svært entusiastisk. Jeg er stadig på jakt etter ideer, inspirasjon og nye prosjekter. Men jeg liker ikke rutine og detaljer, og kan fort tape motivasjon når noe har mistet nyhetens interesse. I tillegg kan energien ta overhånd og føre til overanstrengelse og frustrasjon. Om jeg kjenner meg igjen? JA. Ble jeg overrasket? NEI.

 "Personlighet er å akseptere seg selv"

Sånn er jeg og sånn er det! Kan jakten stoppe?   

 

Personlighetstester - verdifull innsikt i seg selv og an

Jakten fortsetter. Hvordan kan jeg bruke resultatet fra personlighetstesten på best mulig måte i et team? Jeg tror at ethvert team har stor nytte av å ta en slik personlighetstest for å se på sammensetningen av ulike typer i teamet, og på denne måten lære å kjenne hverandres styrker og svakheter. Personlighetstesten gir en innsikt i likheter og forskjeller mellom mennesker. Hvor godt et team fungerer kommer an på hvordan teamet samarbeider og da kan slike personlighetstester være nyttige.

"Ikke bland min personlighet og min oppførsel. 
Personligheten er meg og oppførselen kommer an på deg."

Teamkompasset - et viktig hjelpemiddel for teamarbeid

Teamkompasset er basert på det enkelte individs personlighetsprofil i JTI. De ulike teamrollene må ivaretas for at organisasjonen, teamet og individet skal fungere optimalt.

Før påske var jeg og de andre studentene ved Ledelse i skolen samlet igjen. Denne gangen stod ledertrening og personlighetsprofiler på programmet. Organisasjonspsykolog Lars Asle Einarsen ledet oss gjennom disse to dagene. Vi ble delt inn i grupper og brukte god tid på å snakke om våre personlighetspreferanser og de ulike styrkene og utfordringene vi hadde i vårt team.

I følge teamkompasset hadde mitt team to nytenkere (inkludert meg selv), en ideutvikler, en iverksetter, en gjennomfører og en kvalitetssikrer. Vi manglet en opprettholder, veileder og en formidler. Oppgaven ble utdelt. Vi skulle bygge en "Marihønebro". Det var om å gjøre å bygge den lengste broa, og tjene mest mulig på brobyggingen. Vi satte i gang! Lederen vår var en ideutvikler og gjorde en storartet jobb. Som nytenker kjente jeg at bare ved å lese oppgaveteksten ble jeg utålmodig. Jeg ville bli ferdig, helst så fort som mulig. Alle detaljer og mulige strategier gikk meg hus forbi, men heldigvis ble dette godt ivaretatt av de andre på teamet. Min jobb var å motivere, rose og engasjere. Og som min personlighetsprofil sier så er jeg god på det. Vi fikk jobben gjort og endte på 2. plass av 5 team.

Bilde 5: Et godt team
Vi fungerte godt sammen. Vi var et godt team. For å jobbe godt i team trenger vi kunnskap om hvordan team fungerer. Vi må vite hvilke prosesser som øker prestasjonen i målarbeidet vårt, samtidig som vi skaper en gruppe preget av godt samspill og trivsel.

Vi brukte god tid i teamet vårt på å forstå hverandres roller og vår egen rolle. Alle medlemmene av et team må ha en klar forståelse av rollen sin på laget. På denne måten er det enkelt for alle parter å vite hva som forventes av hver enkelt og hva som trengs for å oppnå målsetningen for gruppen. Et team må også ha en klar og tydelig leder og det er leders ansvar at alle er oppdaterte på hva målet er og hvilke ressurser man har tilgjengelig for å nå målet. I tillegg er god kommunikasjon innad i teamet svært viktig. 

"TEAM - together everyone achieves more"

Å jobbe med JTI i et team på din egen arbeidsplass er svært lærerikt. På denne måten kan man lære hverandre bedre å kjenne før arbeidet starter. En samtale om personlighet med utgangspunkt i testresultatet til hvert enkelt individ føles meningsfullt og kan gi nye innsikter. Men "merkelappen" man får etter testen kan også virke begrensende hvis de tas på blodig alvor. «Å Hanne – du er en ENFP – da bør ikke du være med i kontrollgruppa». Eller: «Du er altfor entusiastisk - det sliter meg ut ». Forventninger til hva slags type menneske du er, er nemlig med på å definere det handlingsrommet du får utdelt.

Jakten på personligheten fortsetter selv om jeg vet mer om meg selv og andre nå enn før.
 

Kilder:

Wikipedia, personlighetstest, 6/4 - 15
http://no.wikipedia.org/wiki/Personlighetstest

Wikipedia, personlighet, 6/4 - 15
http://no.wikipedia.org/wiki/Personlighet

Wikipedia, femfaktomodellen, 6/4 - 15
http://no.wikipedia.org/wiki/Femfaktormodellen

Wikipedia, jungiansk typeindeks, 6/4 - 15
http://no.wikipedia.org/wiki/Jungiansk_typeindeks

Wikipedia, Carl Gustav Jung, 6/4 - 15
http://no.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Jung

Kåring HR Consulting AS, Teamkompasset, 6/4 - 15
http://www.karing.no/metoder/testverktoy/teamkompasset/ 

Optima, JTI, 6/4 - 15
https://www.optimas.no/jti_jung.htm 

Linkedin, Lars Asle Einarsen, 6/4 - 15
https://no.linkedin.com/pub/lars-asle-einarsen/9/925/801

Ringstad, Hallvard og Ødegård, Thor. 2012. Typeforståelse. Jungs typepsykologi - en praktisk innførin. OPTIMA organisasjonspsykologene.


Bilder:

Bilde 1: Personlighet
Bilde hentet fra http://commons.wikimedia.org, 8/5-15
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pencils_with_Personality.jpg

Bilde 2:Jungiansk typeindeks
Bilde hentet fra http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page, 8/5-15
http://en.wikipedia.org/wiki/Myers%E2%80%93Briggs_Type_Indicator#/media/File:CognitiveFunctions.png

Bilde 3:ENFP. Bilde hentet fra Hanne Nordli privat bildegalleri. 24/3 - 15

Bilde 4: Et godt team. Bilde hentet fra Hanne Nordli privat bildegalleri. 24/3 - 15

1 kommentar:

  1. Bra skrevet, Hanne. Klart, tydelig og to the point. Morsomt å lese bloggen din om det som jo ble en utrolig spennende samling på BI. Hilsen den andre ENFP-personen i gruppa di :)

    SvarSlett