torsdag 30. oktober 2014

Er læreren den største hindringen for god bruk av IKT i undervisningen?

 
Bilde 1: Barn og IKT


Den beste og mest fremtidsrettede videregående skolen i Norge

Det er mandag og klokka nærmer seg 08.15, et titalls lærere forbereder seg til første undervisningstime. Arbeidsverktøyet vårt er Mac og det samme er det for elevene. Virker alt som det skal i dag? Hva med Smartboardtavla, virker den? Finnes det høyttalere jeg kan bruke på klasserommet? Jeg er ikke helt sikker på programmet jeg skal bruke? Disse tankene har mange av lærerne denne morgenen. Men vi prøver så godt vi kan, og vi jobber etter vår visjon om å være den beste og mest fremtidsrettede videregående skolen i Norge. Det betyr blant annet at vi skal tilby elevene et unikt studietilbud gjennom høyt kvalifiserte medarbeidere, moderne undervisningsformer og gode tekniske hjelpemidler. Vi skal være ledende på IKT i undervisningen. Dette krever mye av skoleeier, skoleleder og lærere ved skolen. Krav skaper utfordringer og en av utfordringene er hinder for god bruk av IKT i skolen.

Min skole har valg It´s learning som skolens pedagogiske plattform. It's Learning er en nettbasert læringsplattform og et verktøy som elever og lærere bruker daglig. Elevene kan blant annet logge seg på og gjøre oppgaver, hente informasjon fra lærer, sjekke fravær og orden-/atferd. Dette stiller krav til hver enkelt lærer om at dette verktøyet skal brukes og det skal brukes riktig slik at hver elev enkelt kan følge med på hva som skjer i hvert fag og forhåpentligvis oppnå god læring. 

Har vi som lærere god nok digital kompetanse? Og er kanskje nettopp lærernes digitale kompetanse den største hindringen for god bruk av IKT i skolen?

Hva er digital kompetanse?
 
Bilde 2: Not again!

Digital kompetanse er ferdigheter, kunnskap, kreativitet og holdninger som alle trenger for å kunne bruke digitale medier for læring og mestring i kunnskapssamfunnet. (ITU 2005,8)
Digital kompetanse er en absolutt nødvendighet i dagens samfunn.
Skolen er helt klart en del av kunnskapssamfunnet og må holde tritt med utviklingen.  Som lærer trenger jeg god digital kompetanse for å forbedre elevenes læring ved hjelp av verktøy som f.eks. It´s learning.  Min digitale kompetanse er helt avgjørende for god klasseledelse og god læring hos mine elever. Jeg skal jo tross alt løfte elevenes læringsutbytte. Som lærere er vi rollemodeller og det gjelder også for elevenes IKT bruk. Elevene ser hvordan vi som lærere bruker IKT, og de gjennomskuer oss fort hvis vi ikke henger med i utviklingen.  Elevene ligger ofte foran lærerne når det gjelde digital kompetanse. Dette blant annet fordi mange lærere vegrer seg for å ta i bruk digitale verktøy og henger derfor igjen i fortiden. 

Er læreren den største hindringen for god bruk av IKT i skolen?
 
Jeg tror også at mangel på teknisk og pedagogisk støtte er et stort hinder for god bruk av IKT i
klasserommene. Mange skoler har ikke klare pedagogiske retningslinjer for hvordan de vil at IKT skal brukes for å oppnå bedre læring hos elevene. I tillegg er det ofte mangler i form av at teknikken ikke fungerer som den skal og at ikke den tekniske hjelpen er der når man trenger den aller mest.IKT støtte og hjelp må være tilrettelagt på skolen og læreren bør få opplæring. 

Læreren må også selv ta ansvar for å oppdatere seg og sette seg inn i det som kreves fra skolens side når det gjelder bruk av IKT for å forbedre sin digitale kompetanse. For å få til en god bruk av IKT i undervisningen og for å få dette til å fungere i praksis mener jeg at det er helt avgjørende med lærere som har god digital kompetanse, i tillegg til at de er engasjerte og motiverte. Jeg mener dette må være på plass hvis vi som lærere skal veilede elevene i den digitale verden. Vi må selv være en del av denne verdenen og vi må føle oss trygg på at vi kan mestre den. For mange kan dette være en utfordring, spesielt for lærere som har vært lenge i yrket. Det lurt å ta tak i seg selv først før man skylder på at alt det andre ikke fungerer.

Ledelsen ved skolen må også legge til rette for at den digitale kompetansen utvikles. Skoleledelsen må være tydelig med klare mål for hvordan IKT skal brukes og stille krav til de ansattes arbeid med digitale verktøy for å oppnå bedre læring. (ITU 2009) Mange lærere mener at det er her problemene ligger. Skolen har verktøyet men det er ingen klare mål på hvordan dette skal brukes på riktig måte for å oppnå bedre læring hos elevene.

Jeg mener at både mangel på teknisk og pedagogisk støtte, manglenede digital kompetanse hos lærerne,  og utydelige mål for riktig bruk av IKT fra skoleledelsens side  er hindringer for god bruk av IKT i undervisningen.


Hva sier Kunnskapsløftet om digital kompetanse?
Bilde 3: Digital kompetanse
I den den generelle læreplanen er digital kompetanse en av grunnområdene. Det å kunne bruke digitale verktøy er definert som en av fem grunnleggende ferdigheter i grunnskolen (de andre er å uttrykke seg muntlig, skrive, regne og lese). De grunnleggende ferdighetene er en forutsetning for utvikling av fagkompetanse, altså læring. Den generelle delen av læreplanen angir overordnede mål for opplæringen og vi som lærere må forholde oss til dette. 

Krav vedrørende digital kompetanse er fremhevet i sentrale styringsdokumenter og Kunnskapsløftet. (Program for digital kompetanse 2004-2008; L06) Skolen med lærerne i spissen skal oppfylle Kunnskapsløftet. Da er god kompetanse i IKT en forutsetning for å kunne oppfylle kravet som sier at digital kompetanse skal være en del av alle fag og på alle nivåer i skolen. Føler man at man har manglende digital kompetanse som lærer er dette er hinder for å bruke digitale verktøy i undervisingen.  

Mulig løsning: Delingskultur og riktig bruk av ressurser?

Mange lærere trenger derfor opplæring i bruk av digitale verktøy til bruk i undervisningen. Dette kan gjøres internt ved å bruke ressurser man allerede har. Mange lærere har god digital kompetanse som bør deles med andre. Det er viktig med kunnskaps- og erfaringsdeling når det gjelder digital kompetanse til pedagogisk bruk. En slik delingskultur vil kunne utjevne forskjeller hos lærere når det gjelder digital kompetanse. (ITU 2009) Skoleledelsen må også kunne, ved hjelp av gode mål på pedagogisk bruk av IKT, sikre at dette blir integrert i all undervisning. På denne måten kan skolen og lærerne oppfylle Kunnskapsløftet når det gjelder elevens utvikling av digital kompetanse. 

Kilder: 
Program for digital kompetanse 2004-2008. Utdannings-og forskningsdepartementet. http://www.regjeringen.no/upload/KD/Vedlegg/Grunnskole/Strategiplaner/program_for_digital_kompetanse_liten.pdf

LK06. Lærerplan for kunnskapsløftet.
http://www.udir.no/Lareplaner/Grunnleggende-ferdigheter/



ITU 2005. Digital skole hver dag - om helhetlig utvikling av digital kompetanse i grunnopplæringen.
http://www.itu.no/filestore/Rapporter_-_PDF/DK_utredning.pdf

Oppsummering av ITUs inspirasjonsseminar for skoleledere. 2009. Hvordan lykkes med utviklingen av digital kompetanse i videregående skole?
http://www.itu.no/filestore/Rapporter_-_PDF/ITUs_inspirasjonsseminar_rapport.pdf